© Rootsville.eu

Caroline Davis (US)
tiltle: Portals Vol.2
music: Jazz
release date: september 20, 2024
label: Intakt Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Caroline Davis

© Rootsville 2024


Het verliezen van dierbaren is een universele ervaring, maar het rouwproces is zeer persoonlijk. Saxofonist en componist Caroline Davis heeft een manier gecreëerd om contact te maken met haar overleden familieleden, door hun vorige levens te bestuderen, zich aan te passen aan hun visies uit het verleden en muziek te componeren om hun geest weer leven in te blazen. Portals is de naam van Davis’ project sinds 2019, toen haar vader onverwacht overleed en een portaal opende om verbinding te maken met de geestenwereld. De muziek voor Portals, Volume 1: Mourning was een nieuwe poging tot creëren, weken na een plotseling verlies. Portals, Volume 2: Returning, is een opdracht aan Caroline’s grootmoeder, Joan “Lady” Anson-Weber, een Britse dichter (1927-2010) die een directe inspiratiebron was voor haar levensstijl als kunstenaar.

Davis verschijnt op 20 september op Intakt en schreef de stukken op Portals, Volume 2 voor haar huidige kwintet, inclusief diverse stemmen in de huidige jazzgemeenschap: Marquis Hill (trompet), Julian Shore (piano), Chris Tordini (bas) en Allan Mednard (drums). Ze nodigde verschillende gasten uit, waaronder fluitiste Nicole Mitchell, die Caroline in Chicago ontmoette en later als mentor samenwerkte via CMA's Performance Plus Grant. Andere gasten werden naar de tafel gebracht om de poëzie van Lady te eren met hun stem door middel van gesproken woord en zang; Jen Shyu, Nappy Nina, Julia Easterlin en Alexa Barchini. Met deze overvloed aan uitgebreide muzikanten kwamen de groepen samen in de Bunker Studio in Brooklyn, New York, met ingenieur Aaron Nevezie aan het roer, om de genuanceerde drumgeluiden te manifesteren die Caroline zocht voor dit muziekboek.

“Gate of the Year” opent het album en is een anthemisch portret gebaseerd op de ritmes van een humoristisch gedicht dat Lady schreef voor de poort die naar een prachtige tuin leidt. Op de volgende twee nummers, ‘Coming ‘Round’ en ‘Back Again’, horen we Lady’s stem, vastgelegd in VHS-films vanuit haar huis in Darien, Connecticut. Dat laatste is een teder moment met Caroline als baby, aangemoedigd in het water door Lady en haar vader. In de studio werden de geluiden van Lady's stem gespeeld als aansporingen om spontaan samen te improviseren, en in de postproductie werden de nummers overlappen met haar stem.

In “Olympian Air” maken we kennis met gastvocalist Jen Shyu, die het gelijknamige gedicht van Anson-Weber voordraagt. In dit stuk maken de razende beweging van in elkaar grijpende delen en de vasthoudendheid van de hoorns uiteindelijk plaats voor de kracht van de pianostem, de dikke goden uit het gedicht. “Kites” bestaat uit Julia Easterlin (stem) en Mike King (synthesizers, orgel). Luisteraars krijgen een idee van Caroline’s persoonlijke reis om haar grootmoeder te leren kennen; ervaringen van schoonheid, strijd en walging. Het hoogtepunt arriveert met 'Ik zal je helpen vliegeren uit walging', waardoor nieuwe manieren van genezing via een portaal worden geïntroduceerd om haar grootmoeder te helpen die ervan afzag haar strijd openlijk te delen.

“Only the Names are Changed, Part 1” blaast het trio (Julian Shore, Chris Tordini, Allan Mednard) nieuw leven in en grijpt terug op de texturen van verdriet die in Portals 1 werden onderzocht met behulp van gebogen akoestische bas. Luisteraars zullen Lady's stem voor de laatste keer horen op 'Darien', die ons uitnodigt om 'naar beneden te komen', terwijl ze door de tuin loopt, langs haar katten en bomen, verder naar het meer waar twee vissers op meerval vissen. In ‘Only the Names are Changed, Part 2’ werden de ritmes van haar rijmpjes toegewezen aan de hoornstemmen, grillig ondersteund door het trio. In de tweede helft van het stuk oscilleert een dicht volkslied met de verzen van Nappy Nina, geïnspireerd door de boodschap van het gedicht dat de geschiedenis zich herhaalt.

Jen Shyu opent ‘Everlasting Fire’ met Middle Stage, een kort couplet van Lady, dat leidt naar het soulvolle vocale aanbod van Alexa Barchini. De teksten van Davis bevragen de paden tussen licht en donker, zon en maan, respect en minachting, en leiden het pad naar Atlantis, een reeks verzen over Lady's ervaringen in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “City Flora” is een swingende wandeling door New York, een plek die Anson-Weber vaak bezocht, met planten die uit het trottoir groeien als metafoor voor het niet halen van de grote stad. Nicole Mitchell, Chris Tordini en Davis hadden Lady’s gedicht ‘Oblivion’ op de lessenaar in de studio staan, als aanleiding voor deze improvisatie. Portals 2 sluit af met “Cover Up”, een reis door verzen over vertrouwen, voorgedragen door Jen Shyu, en landt in een zangerige melodie die een oogje dichtknijpt voor een wereld die instort, terwijl we onze dans naar het licht voortzetten.